Sivut

maanantai 13. huhtikuuta 2020

Nikotiinikorvaustuotteet


 Heti alkuun huomautus, tämä ei ole minkäänsortin käyttöopas nikotiinikorvaustuotteisiin, eikä minkäänmoinen kehotus niiden käyttämiseen. Tässä tekstissä kerron omia kokemuksiani kyseisistä tuotteista, mikä mielestäni toimii mitenkin. Se mikä toimii mulla, ei välttämättä toimi jollakin toisella, tai päinvastoin. Jos olet lopettamassa tupakointia, ja etsit tietoa näistä tuotteista, suosittelen lukemaan tiedot suoraan valmistajien sivuilta.



Nikotiinin imeytyvyys on heikkoa näistä tuotteista, sen tiedän. Mutta on se vähäkin parempi kuin ei mitään siinä kohtaa, kun nikotiiniriippuvuus on hyvin selkeä. Pelkästään tapariippuvuudesta lienee vaikeampaa päästä eroon kuin nikotiiniriippuvuudesta, mutta hankalaa se on tupakointia lopettaa jos kummastakin riippuvuudesta väkisin yrittää yhtäaikaa eroon.

 Olen kokeillut monia nikotiinikorvaustuotteita, osaa jo ennen kun varsinaisesti päätin tupakoinnin lopettaa. Mä en oikeastaan ole varma, onko niistä edes mitään varsinaista hyötyä, mutta ainakin musta tuntuu siltä että on. Osasta ehkä enemmän, toisista vähemmän.

Suusumutetta kokeilin muutamia vuosia sitten. Sen piti tuoda nopea helpotus tupakanhimoon, mutta itselläni se poltti suuta niin vietävästi, etten pystynyt antaa sen imeytyä suusta, vaan oli pakko huuhdella suu. Ei siis toimi mulla. Hintaakin tällä kikottimella tais olla aika hurjasti, ainakin siihen aikaan.

Imeskelytabletti aiheutti saman efektin. Ei sitä poltetta vaan kestänyt. En tiedä tottuisiko siihen ajan kanssa, mutta mä en valitettavasti tälle tuotteelle sitä aikaa kyennyt antamaan. Hinnasta ei minkäänlaista muistikuvaa, tuskin ihan halvimmasta päästä kuitenkaan

Nikotiinipurukumissa polttelu oli alkuun myös täysin sietämätöntä. Se helpotti kyllä heti, kun tajusin lukea ne ohjeet. Ajatella, käyttöohjeet purukumille! Ei mulle nyt tullut mieleenkään että vaikka se purukumi onkin, ei sitä kuulu käyttää kuin tavallista purukumia. Ohjeiden mukaan käytettynä polttelu muuttuikin hyvinkin siedettäväksi. Olen myös huomannut, että eri merkeillä ja mauilla on selkeä ero, mun mielestä Nicotinell Lakrits polttelee selvästi kaikista vähiten. Hyvänä kakkosena Nicotinellin Tropical fruit. Purkka toimii mulla kaikista korvaustuotteista kaikista parhaiten. Saatan pureskella samaa purkkaa tunninkin, vaikka nikotiini siitä on jo häipynytkin. Ensimmäisen lopetusviikon aikana leuat tulivat kyllä ihan pirun kipeiksi, kun en muutoin ole kovinkaan tottunut purkanjauhaja 😂
Purkan hintaa vois aika hyvin verrata röökin hintaan. Mun laskujen mukaan ainakin apteekista ostettuna yhden purkkapalan hinnaksi tulee suunnilleen 30 centtiä, riippuen toki merkistä ja pakkauskoostakin.

Nikotiinilaastarit ovat varmaan muuten hyviä, mutta millä helvetillä ne saa pysymään kiinni??!!??
Mä jopa laitoin ihoteippiä laastarin reunoille varmistamaan, mutta vaikka mihin kohtaan kroppaa sen iskin, niin aina se oli parin tunnin päästä irti, vaikka iho oli kuiva ja puhdas. Kävi aika tyyriiksi laittaa uusi laastari monta kertaa päivässä. Mutta mikäli tämän kiinnitysongelman saisi ratkaistua, tämä tuote voisi oikeasti olla hyvä. Laastarin pystyy vaikka leikkaamaan kahtia, niin saa puolitettua nikotiinimäärän kun tuntuu että pärjäisi vähemmällä. Laastarit ei ole sieltä halvimmasta päästä, yhden laastarin hinta nousee yli kahden euron. Jos laastari irtoaa, on laitettava uusi.

Inhalaattori on oikeesti hyvä, ainakin mulla. Suun kautta käytettävistä tuotteista se ainoa joka ei juurikaan polttele. Tunteehan siinä alkuun olonsa aika urpoksi kun imeskelee tuollaista muovipötkylää, kun savua tai höyryä ei muodostu, ja imutekniikka on ihan erilainen kuin tupakoidessa. Alkuun oli hirveän vaikeaa olla vetämättä sitä "henkeen".
Inhalaattori toimii mulla tupakan korvikkeena niissä vaikeimmissa tilanteissa, joissa tupakoinnin tapariippuvuus iskee pahasti päälle. Patruunaa en välttämättä vaihda edes joka päivä, huomaan patruunan hiipumisen sitten kun sitä ihan pikkuistakaan polttelua ei enää imutellessa tule. Inhalaattorin koen hyvinkin edulliseksi. Pakkauksessa tulee kuitenkin useampi patruuna mukana, itselläni kolmessa viikossa on kulunut alle puolet 42 kapselin pakkauksesta. Pakkaus maksoi suunnilleen 25€, yhden patruunan hinta siis on suunnilleen 0,60€, joka siis on jo pirusti vähemmän kuin se raha mitä röökiin menisi.


Paljonko tähän siis nyt sitten menee sitä rahaa? No vähemmän kuin röökiin.
Toki kertarysäyksellä rahaa meni enemmän, isommissa pakkauksissa kappalehinnat tulevat edullisimmiksi. Mutta päivää kohden sanoisin että nyt pelkkää purkkaa ja inhalaattoria käyttäessä mun kustannukset on alle 2€ päivässä. Melkein se sama meni kyllä sätkiinkin, ellei itseasiassa jopa enemmänkin. Askitupakkaan tuo raha olisi mennyt monta kertaa päivässä.

Mitään isompia haittoja en ole itse havainnut. Kuten mainitsinkin, alkuun leuat kipeytyivät kun en ole tottunut purkkaa jauhamaan. Poltteluun tottui, ja oikeat käyttötavat toki muuttivat polttelun jo heti huomattavasti siedettävämmäksi. Jos nyt yksi epämukava haitta pitää mainita, niin sanoisin että ilmavaivoja on hieman ilmaantunut, mutta senkun pärisee 😁

Kun mulla tulee se fiilis, että tupakkaa on saatava, niin nappaan purkan. Kyllä se tupakanhimo siitä sitten hiipuu, muutamassa minuutissa. Kun kaipaan konkreettisemmin tupakointia, käytän inhalaattoria. Ei se nyt tietenkään sama asia ole kuin se tupakka, mutta hoitaa asiansa. Tällä hetkellä käytän 4mg purukumia, inhalaattorissa on 10mg/patruuna. Purkan vaihdan 2mg vahvuuteen parin viikon sisällä.

Pärjään näillä, ja se on ihan helvetin paljon se.

1 kommentti:

  1. Minulla tuota nikotiiniriippuvuutta on, ja olen nyt haaveillut lopettamisesta. Apteekissa ajattelin käydä hakemassa jotain apua siihen. Vielä en tiedä, mikä sopii kun ei kokemusta ole.

    VastaaPoista